Om Rasen

Welsh Corgi Cardigan är en rejäl hund med korta ben, de finns i flera färger och har alltid lång svans och stora öron. Det är ursprungligen en fösande vallhund som använts för att flytta boskap. Därav deras låga höjd,för att inte skadas när de nafsar korna i hasorna,och de sparkar bakut.

De har även använts till att vakta gården så det är en mångsidig hund.

De är väldigt lämpade för de flesta uppgifter,spår,lydnad,rallylydnad,freestyle, för de är liksom alla vallhundar lättlärda. En nackdel kan vara att de har lätt till skall.

De behöver få mental stimulans och behöver långa promenader för att må bra . De flesta umgås gärna med andra hundar.

Godkända färger på rasen är röd,trefärgad med brindle eller tanpoints,sable,brindle och blue merle samt blue merle med brindle eller tanpoints. Det är inte tillåtet att para blue merle med någon annan färg än trefärgat.De flesta corgis har till detta även vitt i huvudet kring halsen på benen lite på svanstippen,men inte mer än en tredjedel får vara vitt.

För mig med en bakgrund från  Hovawart sedan 1978 så är det fullt naturligt att använda röntgade tikar och helst hanhundar i avel. Jag har valt att röntga via OFA och skicka bilderna dit för bedömning. Där avläses bilderna av 3 oberoende veterinärer som bara läser av corgi,vilket känns som en trygghet för mig.Det är något som Irmas uppfödare i Danmark började med och som jag valt att fortsätta med.

Mitt mål är ju att försöka förbättra höfterna långsiktigt utan att ge avkall på mentalitet och exteriör. Det är inte något som händer på en gång men för mig är det viktigt att veta vad jag har att avla på.

För dig som vill läsa rasstandarden rekommenderar jag att gå in på på Svenska Welsh Corgiklubben,en väldigt trevlig sida.

Irma på språng-mars15